sua-doar-cinci-senatori-republicani-(din-50)-au-votat-pentru-judecarea-lui-donald-trump,-in-cadrul-unei-proceduri-preliminare-desi-procesul-va-continua,-votul-arata-faptul-ca-fostul-presedinte-are-mari-sanse-de-a-fi-din-nou-achitat-de-senat.

SUA. Doar cinci senatori republicani (din 50) au votat pentru judecarea lui Donald Trump, în cadrul unei proceduri preliminare. Deși procesul va continua, votul arată faptul că fostul președinte are mari șanse de a fi din nou achitat de Senat.

În procedura preliminară începerii judecării fostului președinte al SUA, după ce senatorii au fost învestiți ca jurați, a fost supusă la vot neconstituționalitatea procedurii, având în vedere faptul că Donald Trump a părăsit deja funcția. Deși rezultatul (55 pentru continuarea procedurii) arată că aceasta este constituțională, el indică și faptul că Donald Trump are mari șanse de a fi achitat, de vreme ce doar 5 senatori republicani au votat alături de democrați, iar pentru condamnarea lui Trump va fi nevoie de 17 voturi ale republicanilor, întrucât condamnarea președintelui necesită o majoritate de două treimi.

Continuarea procedurii de impeachment (judecare și demitere) după plecarea din funcție a unui demnitar a născut deja controverse și printre experții în drept constituțional din SUA, unii considerând că aceasta nu mai are sens, iar alții susținând că aceasta are și rost și este și constituțională, de vreme ce, în cazul unei condamnări, un al doile vot (care se dă cu majoritate simplă) poate stabili o interdicție pentru demnitarul respectiv de a mai ocupa în viitor funcții pubice.

Există și un precedent în acest sens, dar nu pentru un președinte, ci pentru un secretar (ministru) – în 1876, Camera Reprezentanților l-a pus sub acuzare pe secretarul de Apărării William Belknap, iar procedura a continuat în Senat și după ce acesta demisionase.

Calendarul procesului lui Donald Trump prevede continuare procedurilor preliminarii până pe 8 februarie, judecarea efectivă a fostului președinte pentru instigare la insurecție, urmând a începe imediat după aceea.

Sursă alternativă: The Washington Post