marea-britanie-premierul-scotiei-a-catalogat-drept-“neesentiala”-vizita-planificata-a-lui-boris-johnson,-programata-sa-aiba-loc-pe-fondul-sondajelor-care-arata-ca-jumatate-dintre-scotieni-vor-independenta-fata-de-regat.

Marea Britanie. Premierul Scoției a catalogat drept “neesențială” vizita planificată a lui Boris Johnson, programată să aibă loc pe fondul sondajelor care arată că jumătate dintre scoțieni vor independența față de Regat.

Boris Johnson a programat o vizită de o zi în Scoția, în care dorește să evidențieze importanța apartenenței la Regatul Unit, în special în ceea ce privește combaterea pandemiei. Nicola Sturgeon a criticat călătoria planificată de Johnson în Scoția, spunând că acesta oferă “un exemplu negativ publicului”, de a nu respecta restricțiile de călătorie. 

“Măsurile trebuie să se aplice tuturor. Oameni ca mine și Boris Johnson trebuie să lucreze din motive pe care oamenii le înțeleg, dar nu trebuie să călătorim în Marea Britanie. Avem datoria de a conduce prin exemplu. Este pandemie și nu trebuie să călătorim decât dacă este esențial”, a declarat Nicola Sturgeon. 

“Cel mai bun mod de a ne reveni din pandemia de coronavirus este să lucrăm ca un adevărat Regat Unit”, a explicat Boris Johnson. 

Vizita premierului britanic are loc și după apariția unor sondaje care arată un sprijin tot mai mare pentru independența Scoție. În luna mai, sunt programate să aibă loc alegeri parlamentare, iar partidul lui Sturgeon speră să poată obține majoritatea încât să organizeze un referendum.

Înaintea de vizita sa, Johnson a evidențiat că Scoția, ca parte a Regatului Unit, a obținut acces la un vaccin coronavirus dezvoltat de Universitatea din Oxford și că 80 de noi centre de vaccinare au fost create în Scoția de către autoritățile britanice.

Legăturile care unesc țările Regatului Unit au fost puternic afectate de Brexit în ultimii cinci ani, dar și de gestionarea de către guvern a pandemiei și de apelurile repetate ale Partidului Național Scoțian pentru un nou referendum de independență.

Surse alternative: Sky News, Reuters