china-avertizeaza-taiwan-ca-“independenta-inseamna-razboi”,-la-cateva-zile-dupa-ce-beijingul-a-suplimentat-numarul-avioanelor-de-lupta-din-apropierea-insulei.

China avertizează Taiwan că “independența înseamnă război”, la câteva zile după ce Beijingul a suplimentat numărul avioanelor de luptă din apropierea insulei.

“Transmitem serios forțelor independenței din Taiwan: cei care se joacă cu focul se vor arde singuri, iar independența Taiwanului înseamnă război”, a declarat joi, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez al Apărării, Wu Qian.

Amintim, China consideră Taiwan ca o provincie separatistă, dar Taiwanul se consideră un stat suveran. Totuși, BBC notează că noul conflict vine și pe fondul unor legături mai strânse între Taiwan și SUA. SUA au reafirmat angajamentul de a sprijini capacitatea de apărare a Taiwanului și au catalogat comentariile Beijingului ca “regretabile”.

La fel ca majoritatea națiunilor, SUA nu au legături diplomatice oficiale cu Taipei. Dar un acord promite că Washingtonul va furniza Taiwanului arme defensive și subliniază că orice atac asupra sa ar fi considerat o problemă de “serioasă îngrijorare” pentru SUA.

Wu Qian a mai motivat că activitățile militare recente ale Chinei în zonă sunt “acțiuni necesare pentru a aborda situația actuală de securitate din Taiwan și pentru a proteja suveranitatea și securitatea națională”.

Potrivit BBC, noua administrație americană va menține presiunea asupra Chinei privind o serie de probleme, inclusiv drepturile omului, disputele comerciale, Hong Kong și Taiwan, pe fondul deteriorării relației dintre cele două puteri.

Sursă: BBC