sua-ampla-operatiune-de-salvare-a-mii-de-broaste-testoase,-ale-caror-organisme-au-intrat-intr-o-stare-de-“paralizie”-(functiile-vitale-au-incetinit-la-minimum)-din-cauza-temperaturilor-extrem-de-scazute-din-texas.

SUA. Amplă operațiune de salvare a mii de broaște țestoase, ale căror organisme au intrat într-o stare de “paralizie” (funcțiile vitale au încetinit la minimum) din cauza temperaturilor extrem de scăzute din Texas.

Temperatura apelor din Golful Mexic a coborât brusc săptămâna aceasta, sub 10 grade Celsius, astfel că ritmul cardiac al broaștelor țestoase s-a redus puternic, fiindu-le, practic, aproape imposibil să se mai miște.

Exista astfel riscul să nu se mai poată proteja de prădători, să fie lovite de bărci sau chiar să se înece. În jur de șapte mii de țestoase, din trei specii diferite, au fost salvate de voluntari până sâmbătă dimineață, din largul coastei Texasului.

În mod normal, broaștele țestoase simt când apa devine rece și încep să înoate singure în ape mai calde, dar cercetătorii spun că temperatura a scăzut brusc, iar acestea nu au mai apucat să se salveze. Cei implicați în operațiune spun că partea mai dificilă nu a fost salvarea animalelor din ape, ci plasarea acestora în încăperi încălzite, în condițiile în care numeroase zone se confruntă cu pene de curent și lipsa căldurii.

Țestoasele vor putea fi eliberate abia când temperatura apei atinge 13 grade Celsius.

Sursa: Livescience