OMS anunţă un program de acordare de compensaţii financiare persoanelor din 92 de țări vulnerabile, care ar putea suferii reacţii adverse grave în urma vaccinării anti-Covid.

Programul de compensare este conceput pentru a acoperi despăgubirile financiare în cazul efectelor secundare grave legate de oricare dintre vaccinurile distribuite prin paltforma COVAX până la 30 iunie 2022. OMS speră că în acest fel va reduce semnificativ numărul proceselor ce ar putea fi intentate firmelor producătoare de vaccinuri și, totodată, să le motiveze să lanseze pe mai repede vaccinuri în aceste țări.

Programul va fi operațional începând cu 31 martie 2021, însă persoanele eligibile pot solicita compensații, chiar dacă li se administrează un vaccin distribuit prin programul COVAX înainte de această dată.

Programul va fi susținut inițial din finanțarea donatorilor către AMC ca o taxă suplimentară pentru toate dozele de vaccinuri COVID-19 distribuite prin COVAX. 

Țările care își finanțează propriile achiziții de vaccin COVID-19 planifică, de asemenea, propriile programe de răspundere.

Peste 190 de ţări participă la COVAX, iar dintre acestea, 92 de ţări cu venituri mici, mai ales din Africa și din Asia de Sud-Est, au fost selectate să primească vaccinuri finanţate de platformă.

Surse alternative: Reuters, OMS