moderna-a-inceput-prima-faza-a-studiului-clinic-pentru-testarea-unui-nou-vaccin-anti-covid,-imbunatatit,-care-ar-trebui-sa-fie-eficient-si-impotriva-noilor-tulpini-serul-ar-putea-fi-transportat-in-frigidere,-in-loc-de-congelatoare.

Moderna a început prima fază a studiului clinic pentru testarea unui nou vaccin anti-Covid, îmbunătățit, care ar trebui să fie eficient și împotriva noilor tulpini. Serul ar putea fi transportat în frigidere, în loc de congelatoare.

Studiul clinic, care se află în prima fază de testare, va evalua siguranța și gradul de imunitate pe care îl oferă noul vaccin (mRNA-1283) inclusiv împotriva noilor tulpini, așa cum ar fi cea sud-africană. De altfel, compania a anunțat încă de săptămâna trecută că verifică într-un studiu amplu eficiența actualului vaccin împotriva tulpinii sud-africane, considerată mai agresivă decât cea britanică. Noul vaccin, îmbunătățit, va fi evaluat și ca eventual rapel împotriva noilor tulpini, pentru cei care au fost deja inoculați cu actuala variantă. Vaccinul Moderna este aprobat și utilizat deja și în România.

Compania farmaceutică susține că noul său ser va putea fi distribuit mult mai ușor, mai ales în țările sărace, unde problemele legate de aprovizionare și distribuire ar putea duce la încetinirea campaniei de vaccinare.

Sursa: Reuters