preturile-alimentelor-au-continuat-sa-creasca-in-aprilie-la-nivel-mondial,-pentru-a-unsprezecea-luna-consecutiva-de-la-inceputul-pandemiei,-mancarea-s-a-scumpit-cu-+30%,-pana-la-cele-mai-mari-niveluri-de-pret-din-ultimii-sapte-ani.

Prețurile alimentelor au continuat să crească în aprilie la nivel mondial, pentru a unsprezecea lună consecutivă. De la începutul pandemiei, mâncarea s-a scumpit cu +30%, până la cele mai mari niveluri de preț din ultimii șapte ani.

FAO, organizația pentru alimentație a ONU, a transmis că indicele prețului alimentelor pe care-l întocmește a crescut din martie până în aprilie 2021 cu +1,7%, iar față de luna aprilie 2020, aprecierea este de +30,8%.

FAO arată că indicele pentru prețul zahărului a crescut cel mai mult (+3,9%), în măsura în care producția din Franța a fost afectată de înghețul de iarna trecută, iar în Brazilia plantațiile sunt într-o situație dificilă. De asemenea, și prețul uleiurilor vegetale a crescut cu +1,8%, din cauza îngrijorărilor că țările mari exportatoare nu vor face față cererii ridicate. 

În ultima lună, s-au mai scumpit la nivel mondial carnea (+1,7%) și lactatele (+1,2%), pe fondul cererii puternice din Asia de Est. Dacă în martie valoarea cerealelor pe piață înregistra o scădere, aceasta a recuperat (+1,2%) în aprilie, pe fondul așteptărilor slabe legate de recoltele de porumb din SUA, Brazilia și Argentina.

Sursa: comunicat FAO.