marea-britanie-guvernul-solicita-companiilor-aeriene-sa-evite-spatiul-aerian-al-belarus,-dupa-ce-un-avion-ryanair-a-fost-deturnat-de-guvernul-de-la-minsk-si-un-jurnalist-de-opozitie-aflat-la-bord-a-fost-arestat.

Marea Britanie. Guvernul solicită companiilor aeriene să evite spațiul aerian al Belarus, după ce un avion Ryanair a fost deturnat de guvernul de la Minsk și un jurnalist de opoziție aflat la bord a fost arestat.

Ministrul de Externe Dominic Raab a declarat în Parlament: “Pentru a asigura siguranța pasagerilor, am colaborat cu Ministrul Transporturilor pentru a emite o notificare către toate companiile aeriene din Marea Britanie, pentru a înceta zborurile din spațiul aerian din Belarus și pentru a suspenda permisul de operare al companiei aeriene de stat Belavia (Belarus) cu efect imediat”.

Dominic Raab a afirmat că nu există dovezi conform cărora a existat o amenințare cu bomba la bordul avionului Rynair, iar Roman Protasevich a fost reținut sub acuzații false. De asemenea, a susținut că ceea ce s-a întâmplat este o amenințare pentru zborurile de pretutindeni și solicită o întâlnire de urgență a Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI) pentru a discuta acest lucru.

Raab a mai declarat în Parlament că Marea Britanie a impus sancțiuni asupra a 99 de persoane și entități din Belarus. “Marea Britanie va rămâne fermă în protejarea libertății mass-media, în respectarea dreptului internațional și în menținerea siguranței aviației civile internaționale”.

Reamintim că ieri un avion Ryanair care zbura de la Atena la Vilnius a fost interceptat și forțat să aterizeze de autoritățile din Belarus la Minsk, sub pretextul unei amenințări teroriste, dar, după aterizare, un jurnalist aflat la bord, opozant al regimului Lukașenko, a fost arestat.

Sursă: BBC.