raed-arafat-anunta-reactivarea-unitatilor-medicale-modulare-covid,-inclusiv-a-celor-militare:-“cazurile-covid-vor-suprasolicita-spitalele-in-perioada-urmatoare-am-solicitat-unitatilor-de-primiri-urgente-sa-poata-deservi-atat-pacientii-cu-covid-cat-si-celelalte-cazuri.”

Raed Arafat anunță reactivarea unităților medicale modulare Covid, inclusiv a celor militare: “Cazurile Covid vor suprasolicita spitalele in perioada următoare. Am solicitat unităților de primiri urgențe să poată deservi atât pacienții cu Covid cât și celelalte cazuri.”

Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă și șeful DSU Raed Arafat au susținut o conferință de presă comună, la scurt timp după publicarea buletinului zilnic Covid, în care a fost anunțată depășirea pragului de 700 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, dar și a celui de 200 de pacienți în stare gravă, internați la ATI.

Secretarul de stat Raed Arafat spune că se așteaptă ca unitățile medicale să fie suprasolicitate în perioada următoare de cazurile de infectare cu coronavirus și că a solicitat unităților de primiri urgențe să poată să deservească atât pacienții cu Covid-19, cât și alte cazuri.

De asemenea, Raed Arafat a menționat că a cerut spitalelor să se asigure că au toate consumabilele pentru copii, iar în curând va fi crescută și capacitatea centrului de intervenție: “Sunt mai multe unități modulare pe care le vom reactiva, de exemplu cum este unitatea modulară de la Elias și unitățile modulare ale Armatei. Trebuie să suplimentăm capacitatea de paturi”.

Șeful DSU a precizat că și pe partea de incendii au fost dispuse verificări și s-au făcut recomandări, de exemplu să existe senzori care să semnaleze când concentrația de oxigen depășește o anumită limită și să se aerisească mult mai des încăperile dacă nu există alte sisteme disponibile.

Referitor la ipoteza unei noi carantine, Raed Arafat a exclus această variantă și a spus că nu vor mai fi introduse măsuri dure, argumentând că “avem alte mijloace pentru a face față noului val”. 

Referitor la următorul val epidemic, ministrul Sănătății se așteaptă ca numărul de internări să fie mai mic decât în valul anterior, chiar dacă numărul de cazuri va fi similar: “Ne așteptăm să nu mai fie atât de mulți adulți internați și să putem avea mai multe paturi pentru copii. Există și resursa materială și resursa umană pentru a trata corespunzător copiii”. Ministrul a precizat că numărul maximum la nivel național de paturi ATI pentru copii este 110, dar copiii pot fi tratați și în spitalele pentru adulți.

Ioana Mihăilă a adăugat faptul că ultima raportare de la INSP estimează că vârful epidemic ar putea fi la finalul lunii septembrie: “În scenariul cel mai rău posibil, s-ar putea să ajungem la 4.000 de pacienți spitalizați în vârful pandemic”.