sua-pandemia-a-determinat-numerosi-profesori-sa-renunte-la-catedra,-iar-numarul-celor-care-aplica-pentru-un-astfel-de-post-a-scazut-drastic-aproape-toate-statele-americane-au-raportat-o-crestere-a-numarului-demisiilor-in-randul-cadrelor-didactice,-in-ultimul-an.

SUA. Pandemia a determinat numeroși profesori să renunțe la catedră, iar numărul celor care aplică pentru un astfel de post a scăzut drastic. Aproape toate statele americane au raportat o creștere a numărului demisiilor în rândul cadrelor didactice, în ultimul an.

Potrivit CBS, aproape toate cele 50 de state americane au raportat scăderi ale numărului de cadre didactice pentru anul școlar 2020-2021, fenomenul fiind în mod clar amplificat de pandemie, fără a exista o cauză clară a acestuia. Aproape 30% dintre membrii Asociației Naționale de Educație spun că pandemia i-a determinat să se gândească la retragerea din activitatea la catedră mai devreme decât ar fi anticipat. 

Profesorul Anthony Schnell din Wisconsin s-a pensionat în iunie, după ce a decis să se dedice full-time afacerii familiei, o brutărie din apropierea orașului Madison. “Este mult mai devreme decât mă așteptam, cu cel puțin cinci sau șase ani. Am fost profesor de chimie, și am lucrat toată viața mea cu numere. Iar, numeric vorbind, avea sens să renunț la predat”, a declarat acesta pentru CBS News. 

Unele autorități locale încearcă să-i convingă pe profesori să rămână la catedră acordându-le diferite bonusuri. Guvernatorul statului Michigan, Gretchen Whitmer, a propus burse și chiar scutirea plății unor credite profesionale, pentru cei care predau. Profesorul Schnell a numit aceste inițiative drept “peticeli”, pentru că ele doar ameliorează situația, dar nu reprezintă o soluție viabilă. Acesta a explicat că și alți foști colegi de breaslă se gândesc să renunțe la catedră dacă vor găsi alte slujbe.

Cea mai uzuală expresie a fost ‘Dacă aș avea o alternativă, și eu aș demisiona.’ Și asta mă sperie, mă îngrijorează mult situația sistemului de educație.”

Anul trecut, venitul mediu al unui profesor de școală în SUA a fost de 5.303 dolari pe lună, aproape dublu față de venitul mediu la nivel național.

Sursă: CBS 

Foto: Andrey Zhuravlev | Dreamstime.com