franta-isi-recheama-ambasadorii-din-sua-si-australia,-in-semn-de-protest-fata-de-acordul-celor-doua-tari-de-a-semna-un-pact-privind-furnizarea-de-submarine-nucleare-acesta-implica-renuntarea-la-un-acord-anterior-in-acest-sens,-intre-franta-si-australia.

Franța își recheamă ambasadorii din SUA și Australia, în semn de protest față de acordul celor două țări de a semna un pact privind furnizarea de submarine nucleare. Acesta implică renunțarea la un acord anterior în acest sens, între Franța și Australia.

În declarația prin care a anunțat, vineri seară, protestul diplomatic,  ministrul francez de externe a precizat că decizia de retragere temporară a ambsadorilor a fost luată de președintele Emmanuel Macron. “Această decizie excepțională este justificată de gravitatea excepțională a anunțului făcut la 15 septembrie de Australia și Statele Unite”, a mai spus ministrul Jean-Yves Le Drian.

Decizia dlui Macron adâncește ruptura dintre SUA și Franța, în condițiile în care americanii au ținut secrete negocierile cu australienii, deși aceștia aveau deja un acord de furnizare cu Franța.

Rechemearea ambasadorului este considerat în codul diplomatic un mod sever de a protesta, folosit de obicei împotriva adversarilor, iar nu a prietenilor. De altfel ministrul francez de Externe a precizat că Franța consideră acțiunea americană ca fiind o încălcare gravă a încrederii și “un comportament inacceptabil între aliați și parteneri, ale cărui consecințe afectează chiar concepția pe care o avem despre alianța noastră”.

Sursă alternativă: BBC