alegeri-legislative-in-germania-update:-partidul-spd-(olaf-scholz)-a-obtinut-pana-acum-25,8%-din-voturi-partidul-cdu,-al-carui-candidat-este-armin-laschet-(sustinut-de-angela-merkel),-se-plaseaza-acum-pe-locul-doi,-cu-24,2%-din-voturi-partidul-verzilor-este-cotat-cu-14,3%.

Alegeri legislative în Germania. UPDATE: Partidul SPD (Olaf Scholz) a obținut până acum 25,8% din voturi. Partidul CDU, al cărui candidat este Armin Laschet (susținut de Angela Merkel), se plasează acum pe locul doi, cu 24,2% din voturi. Partidul Verzilor este cotat cu 14,3%.

UPDATE: În urma primelor rezultate, Partidul SPD este cotat cu 25,8% din voturi , la foarte mică distanță față de partidul Angelei Merkel, CDU, care a obținut până acum 24,2% din voturi.

Armin Laschet, candidatul partidului CDU a declarat că nu este mulțumit cu rezultatul obținut: “Eram conștienți că scorul va fi strâns. Rezultatul nu este însă sigur, dar nu este unul cu care să ne putem mulțumi”.

Partidul Angelei Merkel a obținut cel mai slab rezultat din istoria CDU.

Pe de cealaltă parte, Olaf Scholz, candidatul SPD la funcția de cancelar al Germaniei, spune că rezultatul obținut este favorabil. Acesta a descris rezultatul drept un mare succes: Sunt mulțumit cu modul în care cetățenii germani au votat”.

Anna Baerbock (candidatul Verzilor) spune că rezultatul obținut (14,3%) este “fantastic”, iar acesta arată că țara vrea ca următorul guvern să se axeze pe problema schimbărilor climatice.

Știrea inițială:

Merkel nu a mai candidat pentru funcția de cancelar, pe care a deținut-o în ultimii 16 ani.

Partidul SPD, al cărui candidat pentru funcția de premier este Olaf Scholz a obținut 25% din voturi, la egalitate cu partidul Angelei Merkel, CDU, care îl propune pe Armin Laschet pentru funcția de cancelar al Germaniei. Partidul Verzilor, al căror candidat este Annalena Baerbock, a obținut 15% din voturi. AfD a obținut 10%, iar FDP este cotat cu 11 procente. Partidul de Stânga are 5% din opțiunile electoratului. 

Urnele s-au închis la ora 19:00 (ora României). 

După anunțarea rezultatelor, un guvern nu poate fi stabilit imediat, deoarece o coaliție trebuie formată. Până la momentul formării coaliției, Angela Merkel va rămâne în funcție.

În ultimele sondaje, candidatul social-democrat Olaf Scholz era cotat cu prima șansă în alegerile de astăzi, urmat de Armin Laschet (CDU) și Annalena Baerbock, candidatul Partidului Verzilor. 

Din partea CDU, partidul actualului cancelar, a candidat la alegerile de astăzi Armin Laschet, în vârstă de 60 de ani. Acesta fusese criticat anterior după ce camerele de filmare l-au surprins râzând în fundal în timp ce președintele german Frank-Walter Steinmeier susținea un discurs în regiunile devastate de inundațiile masive din această vară. De asemenea, Armin Laschet a omis astăzi să își ascundă buletinul de vot, astfel că votul a fost vizibil în fața camerelor, contrar Codului Electoral german. Cu toate acestea, autoritățile au decis că votul este valid și nu a fost anulat. 

Pentru social-democrați a candidat Olaf Scholz (63 de ani), vice-cancelar și ministrul Finanțelor în guvernul de coaliție al Angelei Merkel. Scholz, descris de presă ca moderat dar necarismatic, a dominat în ultimele sondaje, fiind favoritul la preluarea funcției de cancelar. 

Annalena Baerbock, în vârstă de 40 de ani, a candidat pentru Partidul Verzilor, susținător al unei politici fiscale europene comune pentru a sprijini investițiile în mediu, cercetare, infrastructură și educație. 

Astfel, după formarea coaliției, Angela Merkel își va încheia cariera de 16 ani de conducere a celei mai puternice economii din Europa. O sinteză a mandatului acesteia poate fi citită aici.