eurostat-estimeaza-o-inflatie-in-zona-euro-de-4,1%-in-octombrie,-cel-mai-mare-nivel-din-ultimii-13-ani-si-dublu-fata-de-tinta-bancii-centrale-europene-cea-mai-mare-crestere,-la-tarifele-pentru-energie-(+23,5%).

Eurostat estimează o inflație în Zona Euro de 4,1% în octombrie, cel mai mare nivel din ultimii 13 ani și dublu față de ținta Băncii Centrale Europene. Cea mai mare creștere, la tarifele pentru energie (+23,5%).

Criza din domeniul energiei a avut un efect de domino asupra altor sectoare de activitate, influențând evoluția prețurilor și pentru alte bunuri și servicii. În numai o lună, inflația la energie a trecut de la 17,6% la 23,5%.

Prognozele Eurostat arată că după energie, cele mai importante scumpiri s-au înregistrat pentru servicii (2,1%), apoi pentru produsele industriale (altele decât cele din energie) și pentru alimente, alcool și tutun (câte 2%). Țările care folosesc moneda europeană au fost afectate în mod inegal: dacă în țările baltice, inflația trece de 6%, în Malta este de 1,4%, iar în Germania 4,1%.

Ultima dată când Zona Euro a depășit pragul de 4% s-a întâmplat în timpul crizei economice din 2008, când a fost tot 4,1%, amintește Euronews.

Surse alternative: Eurostat, Euronws.